Кандидат-студент 2017

Кандидатстудентски изпит по Български език и литература в СУ 2017 г.

Posted on: януари 5, 2017


Нов формат ще има и изпита по Български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през новата кандидатстудентска кампания 2017/2018 г. Вече са изветсни датите за изпитите: 02 април 2017 г. (неделя), 9:00 часа и 04 юни 2017 г. (неделя), 9:00 часа. Явяването на всяка от двете дати има еднаква тежест. Кандидатстудентите могат да се явят на всяка една от двете дати или заедно и на двете.При балообразуването ще бъде взета по-високата от оценките, получени на двата изпита. Документи за първия изпит се подават от 20.02. до 10.03.2017 г. за изпита на 26 март и до 19.05.2017 г. за изпита на 17 юни.

Новото през тази кандидатстудентска кампания е форматът на изпита по Български език и литература, който в СУ винаги е бил развиване на тема. През 2017 г. за пръв път се въвежда двукомпонентен формат на изпита – подобно на изпита по История на България. Първата част ще представлява тест, а втората – съставяне на аргументативен текст (есе). Продължителността на изпита е 4 астрономически часа.

На сайта на Софийският университет вече са публикувани кратки методически указания относно изпитния формат. Предстои публикуване на програмата за изпита (конспекта), поради което за момента не е ясно дали ще има промени в сравнение с предишни години. Конспектът за изпита по БЕЛ от 2016 г. е достъпен ТУК. Не се уточнява и дали ще има избор между две теми, върху които да се развиват разсъждения при аргументативния текст във втория компонент, както до момента. От 2009 г. до 2016 г. в изпитния ден се теглиха две равностойни теми (класическа тема и есе по цитати от произведения) и всеки кандидат-студент избираше сам по коя от двете да пише.

До края на януари предстои публикуването на кандидатстудентския справочник на СУ, поради което вероятно най-късно през февруари всички неизвестни около новия формат на изпита ще са отпаднали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: