Кандидат-студент 2017

Кандидатстудентски изпит по История на България в СУ 2017 г.

Posted on: януари 2, 2017


Нов формат на изпита по История на България в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще има през новата кандидатстудентска кампания 2017/2018 г. Датите за изпитите на двете кандидатстудентски сесии са: 26 март 2017 г. (неделя), 9:00 часа и 17 юни 2017 г. (събота), 9:00 часа. Изпитите на двете дати са равностойни. Кандидатстудентите могат да се явят на всяка една от двете дати или заедно и на двете, като при балообразуването ще бъде взета автоматично по-високата от двете получени оценки. Документи за първия изпит се подават от 20.02. до 10.03.2017 г. за изпита на 26 март и до 19.05.2017 г. за изпита на 17 юни.

Новото през тази кандидатстудентска кампания е форматът на изпита по История на България, който в СУ винаги е бил развиване на тема. През 2017 г. за пръв път се въвежда двукомпонентен формат на изпита. Първата част ще представлява тест с въпроси от отворен и затворен вид, а втората – развиване на тема. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа, като въвеждането на компонента „тест“ се очаква да доведе до ограничаване на изискването за дължина на развиваната тема, за която до момента бе нормално да е в обем 12-18 страници.

На сайта на Софийският университет вече са публикувани кратки методически указания относно изпитния формат. Все  още не е публикувана програмата за изпита (конспект), поради което за момента не е ясно дали ще има промени в сравнение с предишни години. Конспектът за 2016 г. е достъпен ТУК. Не се уточнява и дали ще има избор между две теми за развиване във втория компонент, както до момента. От 2008 г. до 2016 г. в изпитния ден се теглиха две равностойни теми и всеки кандидат-студент избираше сам по коя от двете да пише.

До края на януари предстои публикуването на кандидатстудентския справочник на СУ, поради което вероятно най-късно през февруари всички неизвестни около новия формат на изпита ще са отпаднали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: