Кандидат-студент 2017

Нова година, нов късмет, нов формат на кандидатстудентските изпити!

Posted on: януари 1, 2017


Ударно започва новата Кандидатстудентска кампания 2017/2018 г., особено за Софийския университет, който бе сред последните висши училища, които не допускаха прием в специалността „Право“ с тест.

На заседание на Академическия съвет на СУ, проведено на 21.12.2016 г., бе утвърден новият Правилник за прием, както и график на кандидатстудентската изпитна сесия. Сред новостите тази година се отличава промяната на формата на изпитите по Български език и Литература и История на България.

От 2017 г. изпитът по двете дисциплини, които до момента предвиждаха развиването на тема, ще се състои от два компонента – тест и изграждане на аргументативен текст (есе по БЕЛ и тема по История). Двата компонента са задължителни и представляват неразделна част от изпитния формат.

Изпитът по БЕЛ ще включва тестова част от 50 въпроса и есе (или друг вид аргументативен текст). Превес при оценяването има тестът, формиращ 70% от оценката (70 точки), докато отличното представяне на втората част може да донесе максимум 30% от нужните точки (30). Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Преди няколко години СУ въведе препоръчително ограничение в максималния обем на развиваната на изпита по БЕЛ тема от 8-10 страници, поради което новият формат на изпита не се очаква да повлия значително втория компонент. Повече подробности за теста засега не се съобщават.

Далеч по-неясен обаче е въпросът за формата на изпита по История на България. Същият ще бъде отново тест + тема, но не се съобщават никакви допълнителни подробности, освен, че тестът ще бъде с въпроси от отворен и затворен тип и че оценката ще се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система със стъпка от 0.25 стотни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: