Кандидат-студент 2017

Матурата по Български език и литература – 17 май 2011

Posted on: май 16, 2011


17.05.2011 г. е датата за провеждането на държавния зрелостен изпит по Български език и литература (БЕЛ). Във връзка с миналогодишния гаф, при който вечерта преди изпита в популярен форум в интернет излезе изтече информация кои са възможните варианти за тема за 41 въпрос (построяване на аргументативен текст), от Министерството на образованието, младежта и науката са взели изключително сериозни мерки.

Частни учители, чиновници, които са родители на абитуриенти, и преподаватели на дванадесетокласници няма да имат достъп до подготовката на матурите. Тази година за първи път просветното министерство определя с гриф „строго секретно“ листовете на брайлов шрифт за незрящите деца, всички чернови и свитъци с верни отговори, както и дисковете за слушане с разбиране от чуждоезиковата матура. До момента за ведомствена тайна бяха обявявани само изпитните варианти, писмените работи и протоколите с оценките. На практика засекретяването на всички процедури по веригата означава, че за най-малкия теч на информация ще следва моментално уволнение. За целта всеки, включен в организацията на държавния изпит, ще полага клетвена декларация.

Министерството подхваща и квесторите със строги санкции. Те няма да имат право да внасят и да говорят в изпитните зали по мобилни телефони.

Освен да следят да няма преписване, пазачите ще отговарят в сградата на училището да не се допускат външни лица. По време на изпита квесторите ще записват всяка стъпка от работата на учениците от избраната тема до предаването на готовите изпитни работи. Специално внимание за първи път ще се обръща на черновите.

Всеки работен лист на учениците ще се отчита писмено и ще се изисква след края на изпита. Черновите ще се съхраняват три месеца в просветното министерство, за да послужат като доказателство при съмнение за преписване. След като срокът изтече, пред погледа на човек от МОМН черновите ще се унищожават, гласят правилата за провеждане на матурата.

Като допълнителна мярка за сигурност просветното министерство въвежда и проверка на случаен принцип, при която от писмените работи във всеки регион ще се избират 30 работи. Външни експерти ще разсекретяват пликовете и ще проверяват дали всички правила за предаване на тестовете са спазени. При най-малкия пропуск работата ще се анулира.

Държавните зрелостни изпити в този си формат се провеждат за четвърта поредна година. Оценките от тях служат за вход в повечето специалности във висшите училища в България, макар и с по-нисък коефициент от оценките от кандидатстудентския изпит.

Оценките от ДЗИ се вземат с предимство в балообразуването в повечето университети. В Софийски университет когато за формирането на бала за една специалност се взема оценка от дипломата по един предмет, оценката от матурата се взема с предимство пред оценката от гимназиалния курс на обучение.

Повече подробности четете на сайта Кандидат-студент 2011.

Advertisements

2 Коментари to "Матурата по Български език и литература – 17 май 2011"

Здравейте,години наред съм искала да има справедливост за учениците.Завършила съм 1996 година.Достатъчно необосновано беше отношението на учителката,която и до днес си спомням.За съжаление като добър преподавател,но не дотам добър човек.Това,което не ми даде шанс да продължа образованието си в областта на хуманитарните науки беше оценката от зрелостният ми изпит по литература /3.25/.Така нямах никакъв шанс за да кандидатствам в престижен университет.Опитвах,но тази оценка е важна в балообразуването.Тази грешка не е възможно да се поправи,вече години наред.Все пак завърших колеж………..

може ли да ми се даде шанс да се развивам и към кого трябва да се обърна?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: