Кандидат-студент 2017

Кандидатстудентски изпит по История на България в СУ (17.04.2011)

Posted on: април 14, 2011


В неделя на 17 април 2011 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе предварителният кандидатстудентски изпит по История на България. Това е най-масовият изпит след изпита по Български език и литература. Оценките ще бъдат известни десетина дни след самия изпит. След изнасянето на резултатите, в рамките на два работни дни кандидат-студентите ще могат да видят проверените си работи и рецензиите си в сградата на Ректората.

Разпределението по зали за самия изпит можете да видите ТУК. Изпитът започва в 9 ч. Ще бъдат изтеглени две теми, като кандидатите ще могат да изберат да пишат върху една от двете в рамките на 4 астрономически часа. Какви теми са се падали на изпитите в СУ пред минали години, можете да видите ТУК.

Изпитът по История на България дава възможност за богат избор от специалности. Традиционно най-желаните са тези от Исторически и Юридически факултет. Кандидат-правистите тази година вече се явиха и на предварителен изпит по Български език и литература. Оценките от изпита вече са достъпни на сайта на университета. За несполучилите кандидати на предварителните изпити, СУ организира редовна кандидатстудентска изпитна сесия. Датите на редовните изпити са: История – 14 юли 2011 и БЕЛ – 12 юли 2011 г.

Има вероятност освен това от тази година да бъда въведена и възможност за платено обучение, което ще увеличи приемът за редица желани специалности като например Право, но все още няма официално решение на университета.

Сред най-коментираните въпроси в последните дни преди изпита е кои теми ще се паднат. Кандидатите тардиционно залагат на Средновековие, което освен по-приятно и лесно е и статистически най-често падащият се период на изпитите през последните десет години. Опитът от миналата годиа обаче показа, че предварителните сметки често излизат грешни, след като през 2009 и 2010 г. последователно се падаха идентични теми на изпитите, напук на всички клишета, че щом една тема се е паднала миналата година, тази година е невъзможно това да се случи: темите за Иван Асен II по история и за Димчо Дебелянов по БЕЛ бяха доста неприятна изненада на миналогодишните изпити точно поради очакването, че няма начин да се паднат отново.

Още за кандидатстудентския изпит по История на България ТУК.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: