Кандидат-студент 2017

Спряха приема за платено висше в УНСС

Posted on: август 26, 2010


25.08.2010

Спира приемът на документи на мераклиите да се запишат за платено следване в УНСС. Изненадващото съобщение се появи вчера на сайта на икономическия университет, два дни след като официално бяха публикувани точните размери на таксите за следване. За специалност право се спрягаше близо 1400 лв. семестриална такса и 100 отпуснати бройки. Възможности за платено висше се отваряха и за още три от най-атрактивните икономически направления.

Приемът обаче се отлага до следващото заседание на академичния съвет през септември. Под въпрос е поставено дали въобще да се използва законовата възможност за приемане на бройки над държавната поръчка: „Академичният съвет ще прецени въобще целесъобразността от прием в платена форма на обучение при окончателния механизъм за определяне на таксите”, подчертаха от УНСС.Обосновката на ръководството е, че на първо четене е прието таксата да бъде в размер не по-малък от два пъти издръжката на един студент за съответното професионално направление. В крайна сметка обаче е прието минимумът на таксите да е 70 на сто от издръжката на студент за дадената специалност, гласи финалният вариант на закона. „Този механизъм не позволява реализирането на предварително приетите и обявени от академичния съвет такси”, заключиха от висшето училище.

Докато УНСС отложи с няколко седмици решението за платеното обучение, пловдивският медицински университет вече отвори врати за първите кандидати за платено следване в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Желаещите да следват за лекари ще трябва да дадат около 7400 лв. годишно, съобщиха от висшето училище.

Източник: Монитор

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: