Кандидат-студент 2017

Платено обучение в Софийски университет???

Posted on: август 26, 2010


Ще има ли платено обучение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“? Това е големият въпрос, който вълнува много от неуспелите да се калсират в желаните специалности кандидат-студенти. Именно Софийски университет по-рано тази година предложи на правителството въвеждане на платена форма на обучение на студенти като специфична антикризисна мярка. След приемането съответните законодателни изменения обаче се оказа, че това не е толкова изгоден вариант за Алма Матер.

Частни утоци за кандидат-студенти

„Платената форма на обучение няма да касае Софийския университет“, обяви зам.-ректорът на университета доц. Мария Шишиньова, цитирана от БГНЕС. Според Шишиньова текстовете за платеното обучение в закона за висше образование няма да свършат работа нито на СУ, нито на останалите университети, макар да бяха гласувани като антикризисни с идеята да донесат пари.

„Ние настоявахме платени студенти да приемат само университети с оценка от акредитацията много добра. Освен това искахме местата за платени студенти да се определят на база общия свободен капацитет на университета, а не по професионални направления“, обясни Шишиньова. Ограничението университетите да приемат платени студенти само в професионални направления, в които имат свободен капацитет, бе гласувано в името на качеството и опасенията, че вузовете ще пуснат свръхприем в модни специалности. СУ онзи ден обяви допълнителен прием за 764 места и при незапълването им ще прави четвърти, на който ще могат да се явят и младежи, взели поправителните матури през септември.

Източник: Сега

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: