Кандидат-студент 2017

Нова реформа: Университетите да закрият неефективните специалности

Posted on: август 26, 2010


Необходима е „разтърсваща” реформа на висшето образование, като до края на годината ще бъде изготвена стратегия за промените и за финансирането на научната дейност – това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който награди учениците-медалисти от международни олимпиади по информатика, биология, физика и химия. Според министър Игнатов е крайно време университетите да спрат да поддържат специалности, които са неефективни.

Частни утоци за кандидат-студенти

Тези специалности могат да влязат в рамките на някоя по-голяма специалност и да се даде възможност да се изучават като общообразователни курсове. Ще се направи анализ и вероятно от март 2011 г., когато  започне  изпълнението на бюджета за догодина, ще се финансират  допълнително университетите със силен научен потенциал.
За по-добрата оценка на университетите ще бъдат използвани и резултатите от рейтингото проучване на висшите училища, които ще бъдат готови след октомври. Според Игнатов трябва да сме наясно, че чуждите университети са предпочитани от отличните ученици, каквито са медалистите. Именно с тях министърът обсъди възможностите за реформи във висшето образование, така че повече млади българи да остават у нас.

Относно разивтието на инжернети специалности Игнатов беше категоричен, че то ще бъда стимулирано с допълнителни стипендии за тези, които го изберат. Работи се и по осигуряване на средства и за част от университетите, които имат средства за стипендии само за първия месец от акаденмичната година.

Източник: Екип Нюз

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: