Кандидат-студент 2017

Изпит по Български език и литература в СУ неделя (25 април 2010)

Posted on: април 19, 2010


В неделя (25.04.2010 г.) в Софийски университет „Св. Климент Охридски ще се проведе предварителният изпит по български език и литература. Това е най-масовият изпит в СУ. За втора година има предварителен изпит по български език и литература. Самият изпит протича в рамките на 4 астрономични часа. Кандидат-студентите ще могат да избират дали да пишат стандартно формулирана тема върху един автор от конспекта или да направят съпоставително есе по цитaти от произведеняи на двама различни автори.

Препоръчително е кандидатстудентската работа да бъде в обема, определен от предоставения комплект листове (8-10 страници ) с цел дисциплиниране на изложението.

Въпросът, който вълнува най-много кандидат-студентите тези дни е коя тема ще се падне. Инересна е статистиката за темите, падали се в предишни години. За последните 20 години почти всички автори са се падали по два пъти. Най-яркото изключение е Алеко Константинов, който не се е падал нито веднъж за последните 20 години. В коннспекта за изпита той присъства с фейлетоните „По „изборите“ в Свищов“, „Страст“, „Сеятели на рабски чувства“, „Разни хора, разни идеали“, както и с най-известното му произведение – книгата „Бай Ганьо“. Четерите фейлетона от цикъла „Разни хора, разни идеали“ се паднаха като задача за съставяне на аргументативен текст на миналогодишния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Дали обаче това е случайност или произведенията на автора не са подходяща задача за канддат-студентите по някаква причина и затова не се слагат измежду билетите от които се тегли темата е труднно да се каже.

По същия начин стоят и нещата с публицистиката на Христо Ботев: „Политическа зима“, „Смешен плач“. За тях обаче се знае със сигурност, че е постигнат мълчалив консенсус да не се  слагат в билетите за теглене, тъй като двете произведения са доста тежки и сложни за интерпретация, тъй като отразяват актуални за онова време, не всички от които са известни на кандидатстващите от часовете по история и това прави разбирането на текста доста сложна задача.

Не са се падали досега и голяма част от произведенията на Иван Вазов. Единствено през 2008 г. на изпитът (тогава има все още само един редовен изпит) се пада „Подвиг и памет в „Епопея на забравените“.

Сред най-често падалите се автори пък са Димчо Дебелянов, който като основна тема, или негов цитат за съпоставителното есе се е падал общо четири пъти. Ботев, Славейков, Яворов и Елин Пелин също са сред често падащите се на изпит.

С изпита може да се кандидатства за следните специалности: Балканистика (+история), Право (+история), Философия, Психология, Културология, Библиотечно-информационни науки, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Българска филология, Славянска филология, Румънска филология, Арменистика и кавказология, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

ВСИЧКИ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ ПРЕД СГРАДАТА, ЗА КОЯТО СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ 1 ЧАС ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ИЗПИТА. ВСЕКИ КАНДИДАТ-СТУДЕНТ Е ДЛЪЖЕН В ДЕНЯ НА ИЗПИТА ДА НОСИ  КАРТОНЧЕТО С ВХОДЯЩИЯ СИ НОМЕР И ЛИЧНА КАРТА ИЛИ ДРУГ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ СЪС СНИМКА (шофьорска книжка или международен паспорт)!

Кандидат-студентите са длъжни да се явят на изпит в сградата и залата, според обявеното разпределение! Не се разрешава явяването на изпита в друга сграда или зала, освен в посочените в разпределението за всеки кандидат-студент.

Кандидат-студентите, носещи мобилни телефони да ги оставят на придружаващите ги лица, а при липсата на такава възможност задължително да ги изключат и оставят на квесторите в залата!

Редовният изпит по български език и литература ще бъде на 12 юли 2010 г. Оценките от изпита излизат след около две-три седмици.

Авторски материал. Позоваването е задължително!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: