Кандидат-студент 2017

Предварителен изпит по История на България в СУ (11 април 2010)

Posted on: април 11, 2010


Днес 11.04.2010 г. (неделя) се провежда предварителният изпит по История на България в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Кандидатстващите ще пишат по темите за хан Крум и за възрожденските ни революционери Любен Каравелов и Васил Левски. Изпитът започна в 9:00 и ще продължи четири астрономически часа.

Кандидатстудентите имат възможност да избират между две теми, които тази сутрин бяха изтеглени от Александър Немски от София. Двете теми бяха изтеглени от общо осемнадесет, подготвени от комисия в състав: доц. д-р Пламен Митев – декан на Исторически факултет, доц. д-р Красимира Табакова – зам.-декан бакалавърска степен и доц. д-р Тодор Попнеделев – зам.-декан НИД и международна дейност.

„Териториално разширение и централизация на България през първата половина на девети век” – темата обхваща управлението на хановете Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян, техните завоевателни войни и, централизацята на българската държава и началото на продължителния процес по формиране на българската народност.

„Любен Каравелов и Васил Левски начело на българското национално революционно движение” – темата е съсредоточена върху българското национално-революционно движение през 60-те и 70-те години на XIX век, оглавено от едни от най-известните български възрожденци – Каравелов и Левски. Тази тема се падна последно на редвния изпит в СУ през лятото на 2007 г.

Проверката на писмените работи започва в понеделник и от университетът обявиха, че резултатите ще излязат най-рано след седмица. Резултатите от миналогодишния предварителен  изпит по История на България в СУ станаха ясни едва 16 дни след изпита.

Във вътрешния двор на Ректората родителите не бяха толкова ентусиазирани, коментирайки, че колкото по-добре са подготвени кандидат-студентите по дадена тема – толкова по-високи ще са изискванията на проверяващите.

С изпита по История на България кандидат-студентите се борят за Право, Международни отношения, Балканистика, Европеистика, Философия, Социология, Политология, Публична администрация, Културология, Библиотечно-информационни науки, История, Археология, Етнология, История и география, Архивистика и документалистика, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

Advertisements

6 Коментари to "Предварителен изпит по История на България в СУ (11 април 2010)"

[…] […]

СМЯТАМ ЧЕ ТЕМИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УДОБНИ ЗА ПОДГОТВЕНИТЕ КАНДИДАТИ ТАЗИ ГОДИНА БИ ТРЯБВАЛО ВСИЧКИ ДА СА ДОВОЛНИ

Май всички искат да влзиат с това право….история и български.Плуюя на вас и на себе си !

Възможно ли е да са ми объркали оценката по История на България при нанасянето им в сайта на СУ? Аз предполагам, че е възможно и се надявам като си идентифицирам изпитната работа да няма някой гаффф…

Това е идеята на иденифицирането. Ако е станала грешка – другата седмица ще разбереш.

Темите според мене са добри 🙂 пожелавам успех на всички 😉 !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: