Кандидат-студент 2017

На матура само с черен химикал. Синият е забранен

Posted on: април 5, 2010


Забранява се писането със син химикал по време на предстоящите матури. Според инструкции около провеждането на зрелостните изпити в тестовете ще се работи само с черен химикал, обясни Асен Василев от Регионалния инспекторат в Пловдив.

По думите му това нововъведение е свързано с проверката на работите. Тъй като при техническата обработка на тестовете ще има сканиране на част от отговорите, черният химикал позволява по-ясно да се открои написаното, казва експертът.

Зам.- министърът на образованието Милка Коджабашиева потвърди, че е издадена такава заповед. „Оптичният четец, който проверява работите, хваща по-добре черния цвят. Децата ще трябва да носят сами химикалите си, те няма да бъдат раздавани по време на изпита“, поясни тя. На матурата по математика се допуска ползването на молив, гума, пергел, транспортир и триъгълник.

Абсолютно са забранени обаче коректори, калкулатори и справочници. В пловдивските школа вече е започнало запознаването на 12-класниците с инструктажа на МОН. Предстои директорите да обявят и дните, в които учителите ще дават допълнителни часове за консултации на зрелостниците. Първият изпит по български език е на 14 май, а изпитът по избираем предмет – на 17 май. monitor.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: