Кандидат-студент 2017

Как да цитираме и учим цитати

Posted on: март 29, 2010


Цитатите са основен компонент от писмената работа на кандидатстудентския изпит по литература във всеки университет. Основен проблем на всеки кандидат-студент е как да запомни толкова много цитати и как най-умело да ги употреби. Много от кандидатстващите разчитат на механичното дословно запаметяване на n-броя цитати, които равномерно да разпределят на изпитната си работа. Има обаче и далеч по-ефективни начини за учене и употреба на авторовата реч. Основно предимство на алтернативните методи е спестяването на много време, което е дефицит за всеки кандидат-студент, ососбено в последните месеци преди изпита, както и много усилия.

Най-лесно според мен е да вплиташ цитати в собствените си изречения. Дори и да става въпрос за една дума. Примерно вместо да да помниш няколко стиха, които да коментираш, можеш да напишеш, че „… за Ботевия романтически (не романтичен) герой заобикалящият го свят не е най-доброто място за живеене. Той е представен като „мъртъв свят коварен“, „царство кърваво грешно“, а родината е „черна робиня“. В него е заложена някаква изначална липса, която поражда усещането за страдание – липсата на свобода.“ Нещо подобно можеш да използваш и при прозата. Даже там е по-удобно, защото изречения без рима се наизустяват значително по-трудно и по е лесно да допуснеш грешка, заменяйки една дума с друга или разместване на словореда. Но това не означава да не използваш и класически цитати в стихотворен формат. Но можеш примерно да си избереш кулминационния момент от някое стихотворение, който да научиш и цитираш по съвета в поста над мен, а за останалите цитати да избереш другия вариант. Пък и кой не знае целия стих на Ботевата балада:

Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят…

или

Но… стига ми тая награда –
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода…

Предполагам, че в часовете по литература са ви карали да учите стихотворения на изуст, и дори това да е било в 6-7 клас, ще се учудиш колко лесно ще си ги припомниш.

ПП: Не си усложнявайте живота, мъчейки се да наизустите 200 цитата. Съсредоточете се върху същественото – разбиране и анализ на текста. Пък и ако можете да вплитате цитатите в своите изречения, ще ви трябват не повече от 2-3-4 класически цитата като тези по-горе.

Метод с „цитатни джобове“ – още една алтернатива

Материалът е авторски. Позоваването е задължително!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: