Кандидат-студент 2017

Абсурди в кандидатстудентски теми по история

Posted on: март 29, 2010


Наскоро ми попаднаха комплект кандидатстудентски теми по история, писани от някаква кандидат-студентка за изпита в УНСС. Те напълно онагледяват как не трябва да се пише кандидат-студентска тема. Дори в университет като УНСС имам известни съмнения, че подобно „произведение на изкуството“ ще се приеме особено радушнп. Ето някои по-интересни откъси:

„Съединисткият акт от 1885г. функционира като рефлексия на бълг. стремеж за себепостулиране(?!?) в историческия ход на развиващия се свят.“
1. Това не е тема по литература (пък и да беше пак щях да напиша същия коментар)
2. Изречението НЯМА СМИСЪЛ. С него нищо не се казва.
3. Себепостулиране е термин от литаратурата и в превод означава нещо като себепостигане, себепозициониране или нещо от сорта. Сами си направете извода нататък колко е уместна упоребата му.
4. „Бълг. стремеж“, „КБ“, „БД“, „ИР“ са недопустими съкращения на изпит.
5. Не знам кое е по-трудната част, да разбереш смисъла на това изречение или да го запомиш.

Постановленията на ССМД (3.03.1878) корелират с изградения още през възрожденската епоха национален идеал – към страната са включени почти целите Мизия, Тракия и Македония. Прелиминарният характер на споразумението предопределя и ревизирането на неговите клаузи чрез подписването на БД. Разпокъсаната БД се изправя пред самоналагащата се необходимост от възстановяване на предишните социални и икономически специфики в рамките на възобновяващата се държавност. Постепенно се извършва т.н. “аграрен преврат”, изразяващ се в преминаването на едрото турско земевладение в ръцете на бълг. селяни. Успоредно с бавното развитие на вътрешната и външната търговия, на фабричната промишленост, на преработвателната и текстилна индустрия (благоприятствано от отварянето на държавните франици ( :shock: ?????????) към достиженията на европейския свят), се наблюдава тенденцията към разоряване на дребното селячество, към западане на занятчийското производство (отразяващо конкурентния европейски пазар).

Извършеният съединистки акт (кажи просто Съединението) от есента на 1885г. и успешната негова защита функционират като въплъщение на българския стремеж за себепостулиране в символичната европейска реалност. (wtf?!? :shock: Който ми обясни какво значи „символична европейска реалност“ го черпя една бира)

Подобен изказ може да бъде подходящ за литературна разработка, но определено не отговаря на критериите за историческа тема.

Авторски материал. Позоваването е задължително!

Advertisements

1 Response to "Абсурди в кандидатстудентски теми по история"

В опита си да се направят на знаещи – стават за смях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: