Кандидат-студент 2017

Още 1 410 свободни бройки в Пловдивския университет

Posted on: август 24, 2009


Близо 60% от обявените места за държавен прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” вече са заети. Това става ясно след изтичане на крайните срокове за записване на новите студенти на първо и второ класиране във висшето училище, съобщават от вуза.

Записали са се 1 950 кандидати за общо 3 360 обявени бройки в редовно и задочно обучение, съобщи заместник-ректорът на университета по учебната част доц. Запрян Козлуджов. В някои специалности, като „Теология”, „Право”, „Психология” и „Международни икономически отношения”, местата са заети на 100%, добави той.

За филологиите и традиционно силните специалности на Факултета по икономически и социални науки има единични незаети бройки, сочи справката на „Учебен отдел”.

Свободните 1 410 места за всичките 9 факултета ще се попълват след трето класиране. Резултатите от него вече са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората, казаха оттам.

Срокът за записване на приетите студенти на трето класиране е от 24 до 28 август. След петък няма да приемаме документи или внасяне на семестриални такси, припомниха от висшето училище.

Желаещите да се запишат трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи по образец, закупени от книжарницата на унивеситета.

Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните балове за прием. С най-високи оценки продължават да бъдат специалностите „Балканистика”, „Медицинска биология”, „Право”, „Международни икономически отношения” и „Маркетинг”.

Балът за класиране в Юридическия и Икономическия факултети е паднал с малко над половин единица. За задочното обучение в „Българска филология” той е по-нисък с 0,36 пункта, а за редовната форма – с 0,84. С не повече от една единица надолу са минималните балове за прием и в останалите атрактивни специалности на университета.

Засега, допълнително класиране ще бъде обявено само за пет от шестте специалности на Физическия факултет, казаха от „Учебен отдел”. Това са „Физика”, „Инженерна физика”, „Физика и математика”, „Ядрена енергетика” и „Медицинска физика”, където за 38 места няма кандидати. Минималните балове за тях на трето класиране се движат от 18,00 до 28,60. Висшето училище ще обяви допълнителен прием за свободните бройки, като ще се кандидатства с оценки от матурите или издържан конкурсен изпит в други университети.

Обезпокоително е, че всяка година желаещите да изучават приложни науки намаляват, което в бъдеще ще предизвика дефицит на подготвени кадри, коментира доц. Козлуджов.

Допълнителен прием ще има и за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство” и „Музика”, като документите ще се приемат до 17 септември в Университетския информационен център. Изпитът за тях е насрочен два дни по-късно, на 19 септември, от 8,00 часа, съобщиха от „Учебен отдел”.

Новият випуск на Пловдивския университет ще бъде попълнен окончателно след последните изпити за „Актьорство за драматичен театър”. Традиционно те се провеждат в три кръга – на 17, 18 и 19 септември. Ден по-късно от обявяването на резултатите ще е готово и класирането на кандидатите, казаха от висшето училище. И добавиха, че за новата академична година по тази специалност се приемат 15 студенти.

Стандарт

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: